[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Wino z Borówek – BrusznicPrzepis nr.01Brusznice s¹ owocami doœæ trudnymi do przerobienia na wino, ze wzglêdu nanaturaln¹ zawartoœæ w nich kwasu benzoesowego, który dzia³a jak konserwant.Brusznice nale¿y zmia¿d¿yæ, zalaæ odpowiedni¹ iloœci¹ wrz¹cej wody, pooch³odzeniu dodaæ MOCNEGO zaczynu dro¿d¿owego, po 2 dniach przecedziæ iwygnieœæ.Na wyt³oczyny nale¿y nalaæ jeszcze wody, rozmieszaæ i po dniuodcedziæ, w powsta³ym roztworze rozpuœciæ przepisany cukier i dodaæ na raty domoszczu.Przyk³ady na 10l wina:wino 10 - 11%wino 17%4kg brusznic4,5kg brusznic6l wody5l wody1,7kg cukru2,8kg cukru3g po¿ywki3g po¿ywkiXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
[ Pobierz całość w formacie PDF ]