[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Wino B³awatkowePrzepis nr.014,5 kg cukru rozpuœciæ w 12 l wrz¹cej wody, po ostudzeniu dodaæ 4 l p³atkówkwiatowych chabra b³awatka, 3 cytryny umyte i pokrojone w plastry (bez pestek)+ dro¿d¿e.fermentowaæ.Co ciekawe, po zakoñczeniu fermentacji i przecedzeniu autor zaleca dolanie 6 ls³odkiego czerwonego wina.Wino B³awatkowe A4,5 kg.cukru12 l.wody4 l.p³atków kwiatowych chabra b³awatka3 cytryny pokrojone w plastry (bez pestek)dro¿d¿e winne4g.po¿ywkiWino B³awatkowe B2,5 kg.cukru6,5 l.wody2 l.p³atków kwiatowych chabra b³awatka2 cytryny pokrojone w plastry (bez pestek)dro¿d¿e winne3g.po¿ywkiKwiaty chabra zawieraj¹ antocyjanidyny (barwnik b³êkitny), kwasy organiczne,sole mineralne, witaminy, garbniki, œluzy i flawonoidy.Chaber by³ roœlin¹lecznicz¹ w czasach pras³owiañskich u¿ywan¹ do tamowania krwi, leczenia ran,uk¹szeñ wê¿y itp.Z kwiatów mo¿na uzyskaæ niebieski barwnik do materia³Ã³w ifarb.Obecnie potwierdzone jest dzia³anie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne,przeciwalergiczne i moczopêdne.Gatunek ten pochodzi z rejonówœródziemnomorskich, ale rozpowszechni³ siê na ca³ym œwiecie wraz z upraw¹ zbó¿.Do celów leczniczych zbiera siê pojedyncze kwiaty wyskubane z koszyczka (FlosCyani sine calice).Zrywa siê je rêcznie podczas s³onecznej pogody i suszyrozpostarte cienk¹ warstw¹ na siatkach w miejscu cienistym, przewiewnym lub wsuszarni w temperaturze nie przekraczaj¹cej 35°C.Nale¿y je przechowywaæ wmiejscu suchym, w ciemnoœci.Jest to doskona³a roœlina miododajna.XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
[ Pobierz całość w formacie PDF ]