[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Dlatego w po¿ywieniu nale¿y stosowaæ warzywa wyhodowane na otwartymgruncie (nie szklarniowe!) przy u¿yciu nawozów naturalnych, na przyk³adkompostów.Gotowaæ warzywa zaleca siê w du¿ej iloœci wody, staraæ siê niespo¿ywaæ wywaru z warzyw, o których uprawie nic nie wiemy.Wiêkszy brzuch – wiêcej choróbKiedy zapytano naukowca z Filadelfii, czy istnieje jakaœ dieta przeciwrakowa,odpowiedzia³: „Tak! Trzeba po prostu mniej jeœæ”.Zgadzaj¹ siê z t¹ opini¹praktycznie wszyscy specjaliœci.Jak wykaza³y masowe badania ludnoœci, nadwagaw du¿ym stopniu zwiêksza ryzyko zachorowalnoœci na raka.A wiêc, jak powstrzymywaæ swój apetyt? Jedzcie wiêcej produktów, które powoduj¹szybkie nasycenie – podsuszone pieczywo, fasolê, groch, roœliny str¹czkowe,sma¿one ziarna s³onecznika, kasze.Bardzo czêsto ludzie myl¹ poczucie g³odu z pragnieniem do picia.Je¿eliczujecie siê g³odni, spróbujcie wypiæ powoli jedn¹, dwie szklanki wody.Po10-15 minutach g³Ã³d przewa¿nie znika.Substancje – obroñcyNasze po¿ywienie powinno zawieraæ sk³adniki zwiêkszaj¹ce obronne w³aœciwoœciorganizmu, co pozwala mu przeciwstawiaæ siê dzia³aniu substancji rakotwórczychi innych szkodliwych zwi¹zków.Do tych sk³adników nale¿¹ w pierwszej kolejnoœciwitaminy.Wiedza o korzyœciach witamin i ich wp³ywie na stan naszego zdrowia jestpowszechna i dobrze znana.W zwi¹zku z tym nie bêdê opisywa³ szczegó³owo ichzalet.Jednak chcia³bym zwróciæ uwagê Pañstwa na kilka z nich (najbardziejznacz¹cych dla profilaktyki chorób nowotworowych).Przede wszystkim s¹ towitaminy: A, C i E.Witamina AG³Ã³wn¹ rol¹ witaminy A jest „zaprogramowanie” ca³ego szeregu reakcjichemicznych, które broni¹ organizm przed ró¿nymi postaciami raka.Syntezawitaminy A z betakarotenu odbywa siê w uk³adzie pokarmowym, gdzie jestwch³aniania.Proces ten odbywa siê przy pomocy kwasów ¿Ã³³ciowych.Je¿eliistniej¹ jakiekolwiek patologie w pracy uk³adu pokarmowego, w¹troby lubworeczka ¿Ã³³ciowego, proces wch³aniania witaminy A przez organizm jest znikomy.Wtedy powstaje zjawisko ukrytego deficytu witaminy A.My jesteœmy przekonani,¿e dostarczamy organizmowi witaminy A z po¿ywieniem w nale¿ytych iloœciach, atak naprawdê organizm odczuwa jej ci¹g³y brak.Dlatego te¿ jest bardzo wa¿ne, aby w¹troba (nasze „laboratorium chemiczne”) iuk³ad pokarmowy (szczególnie jelito grube) pracowa³y „bez zarzutu”.W witaminê A bardzo bogata jest w¹troba zwierz¹t i tran.W mniejszym stopniuzawieraj¹ j¹ jaja, mas³o œmietankowe, produkty mleczne.Karoten, który worganizmie cz³owieka przekszta³ca siê w witaminê A, mo¿na otrzymaæ z takichproduktów roœlinnych jak marchew, czerwona papryka, natka pietruszki, szpinak,cebula.Jest on równie¿ w morelach, pomidorach, dyni, oraz w innych owocach iwarzywach o barwie ¿Ã³³toczerwonej lub pomarañczowej.Brak w organizmie witaminy A mo¿emy prosto sprawdziæ w domu.Przejœæ szybko zoœwietlonego do ciemnego pokoju.Jeœli w ciemnym pokoju bêdziecie mogli pokilku sekundach ³atwo rozró¿niæ kontury przedmiotów to oznacza, ¿e w waszymorganizmie jest wystarczaj¹ca iloœæ witaminy A.Jeœli nie, to znaczy, ¿e Wamjej brakuje.W takim przypadku radzi³bym piæ œwie¿o przygotowane soki z marchwii buraka.Witamina CWysokie stê¿enie witaminy C w organizmie blokuje powstawanie substancjirakotwórczych z azotanów i azotynów.Witamina C sprzyja przyswajaniu ¿elaza w uk³adzie jelitowym.Uwaga! (dla kobietz obfitymi miesi¹czkami!) Je¿eli kobiety z tak¹ dolegliwoœci¹ pal¹ papierosy ispo¿ywaj¹ ma³o warzyw to w ich organizmie nastêpuje deficyt ¿elaza (anemia).Witamina C jest „bezpiecznikiem” elastycznoœci i wytrzyma³oœci naczyñkrwionoœnych.Czêste siniaki na skórze (po lekkim uderzeniu) to przejawy braku w organizmiewitaminy C.Witamina C to „ obowi¹zkowy uczestnik” wydalania z organizmu„z³ego” cholesterolu.Ci, którzy lubi¹jeœæ t³usto powinni wiedzieæ, ¿e razem zka¿dym kotletem schabowym potrzebuj¹ zjeœæ du¿y talerz surówek (35 razyobjêtoœciowo wiêcej od kawa³ka miêsa).Jeœli nie przestrzegacie tej zasady, towczeœniej czy póŸniej czekaj¹ na Was powa¿ne problemy zdrowotne.W produktachpochodzenia zwierzêcego witamina C jest prawie nieobecna.Podstawowym Ÿród³em witaminy C (kwasu askorbinowego) s¹ warzywa, owoce, jagodyi zielenina.Najwiêcej witaminy C jest w owocach dzikiej ró¿y, czarnejporzeczce, czerwonej porzeczce, chrzanie, koperku, cebuli.Niema³o kwasuaskorbinowego znajduje siê w owocach cytrusowych oraz jab³kach (szczególnieantonówkach).W porze zimowej i wiosennej g³Ã³wnym Ÿród³em witaminy C s¹ dla nas ziemniaki,bia³a i kiszona kapusta, inne owoce, czosnek, cebula, suszone owoce, przetworyowocowe z niewielk¹ iloœci¹ zawartoœci cukru, a tak¿e cytrusy i ich soki.Witamina EWitaminê E nazywamy „eliksirem m³odoœci”, dlatego ¿e hamuje w naszym organizmieproces obumierania komórek.Równoczeœnie chroni przed szkodliwym oddzia³ywaniemproduktów utleniana t³uszczy.Dla tych ludzi, którzy nie maj¹ stycznoœci zchemi¹, to zdanie mo¿e nie wiele mówiæ i dlatego wyjaœniam.W trakcie procesówutleniania w organizmie powstaje wiele truj¹cych zwi¹zków, które on powinienzneutralizowaæ.Do nich nale¿¹ ketony i aldygidy, zwi¹zki, które s¹ u¿ywane dousztywniana skóry w garbarniach.Jeœli w organizmie brakuje witaminy E, to tezwi¹zki, mówi¹c obrazowo, „usztywniaj¹” tkankê nerwow¹, naczynia krwionoœne,miêœnie cia³a
[ Pobierz całość w formacie PDF ]