X


[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.W ramach eksperymentów tak� gotow� sa�atk� z pomidorów z wszelkimi szykanamimo�na pola� z wierzchu kwa�n� �mietan�.Ca�kiem niez�e.SA�ATKA Z ZIELONEGO GROSZKUGroszek z puszki odcedzi�, wrzuci� do miski, posoli�, pokropi� cytryn�, wwali�w to �ych� majonezu i gotowe.Koniec roboty.Produkcja trwa trzy minuty, a itak wszyscy zjedz�.Przy�o�ywszy si� odrobin� wi�cej, do tego, co powy�ej, doda� kawa�ek szynki,znów pokrojony w drobn� kostk�.Trwa to nieco d�u�ej, ale sa�atka nabierauroku.SA�ATK� OWOCOW�potrafi zrobi� nawet najgorszy kretyn.Bierze si� rozmaite owoce, kroi, miesza ze sob� i po krzyku.No owszem, w zasadzie jest to podstawa dzia�ania, o tyle bezpieczna, �e owocemo�na miesza� ze sob� w sposób ca�kowicie dowolny i bez �adnych ogranicze�.No,powiedzmy, �e pewien wp�yw ma na to pora roku.Nie b�dziemy si� wyg�upiali zmalinami w styczniu.Wszystkie owoce na sa�atk�, a mog� to by� same jab�ka i gruszki, samepomara�cze i grejpfruty, same poziomki, maliny i czarne jagody lub te�mieszanina bogata: jab�ka, gruszki, pomara�cze, grejpfruty, ananasy, cytryny,kiwi, �liwki, mandarynki, melony, arbuzy, rodzynki, winogrona, sezonowotruskawki, wi�nie, czere�nie.ca�y ten melan� musi by� pokrojony najednakowej wielko�ci kawa�ki, a im mniejsze, tym lepiej.Sa�atka z owoców wwielkich kawa�ach, to jest w�a�ciwie jedzenie owoców ka�dego rodzajuoddzielnie.Mo�na, je�li kto� ma ochot�, dlaczego nie, ale nie w tym senssa�atki.Ponadto nale�y uwzgl�dni� szczególne w�a�ciwo�ci surowca.Grejpfrut musi by� obrany z gorzkich b�onek.Pomara�cze mo�na dzieli� na cz�stki i kroi� te cz�stki, ale mo�na równie� kroi�ca�y owoc w grube plastry i te plastry w kostk�.Wówczas nale�y usun�� twarde,bia�e miejsce �rodkowe, gdzie si� te cz�stki zbiegaj�.To samo dotyczy cytryny.�liwki i renklody powinny by� sparzone i obrane ze skórki.Robi� si� wówczaszbyt mi�kkie, �eby je porz�dnie pokroi�, ale to nic nie szkodzi, niech sobieb�d� w strz�pkach, byle w�a�ciwych rozmiarów.Ze wszystkiego nale�y usun�� pestki, nawet z winogron.Melon musi by� dojrza�y.Ananas lepszy z puszki ni� �wie�y, bo dojrza�y i s�odki przytrafia si� tylko wkrajach tropikalnych, u nas bywa twardy i kwa�ny.Kiwi nie mog� by� zbyt mi�kkie.Powinny nie nadawa� si� jeszcze do jedzenia�y�eczk�.Pokrojenie owoców w drobn� kostk� daje taki skutek, �e wszystkie przechodz�sob� nawzajem i do ust wtykamy po��dan� rozmaito��.�atwiej przechodz� te�dodatkami.Upragniony smak, bardziej s�odki lub bardziej kwa�ny, osi�gamy z �atwo�ci�,operuj�c cukrem i cytryn�.Zatem, na przyk�ad:Kroimy w drobn� kostk� du�e jab�ko, du�� gruszk�, dwie renklody, plasterekananasa albo �wiartk� melona i jedn� ma�� cytryn�, posypujemy to cukrem icynamonem w proszku, wstawiamy do lodówki na tyle czasu, ile trwa przygotowaniereszty obiadu, i deser mamy, jak znalaz�.Albo:Dwa jab�ka, dwie gruszki, trzy renklody albo kilka w�gierek, cytryn� i kichamyna reszt�.Cukier, cynamon i do lodówki.Mo�na dosypa� cukru waniliowego.Je�lichcemy, �eby pu�ci�y wi�cej soku, zostawiamy w temperaturze pokojowej.Albo:Same cytrusy, grejpfrut, pomara�cze, mandarynki, cytryna, ananas, melon, kiwi,przyda si� kawa�ek arbuza, z cukrem ostro�nie, za to mo�na dola� odrobin�bia�ego wina pó�wytrawnego, ewentualnie bia�ego wermutu.Sa�atk� owocow� potrafi zrobi� nawet najgorszy kretyn.Albo:Mieszanina jesienna.Jab�ka, gruszki, �liwki, winogrona, pomara�cze,mandarynki, rodzynki, je�yny, nawet agrest, ananas zawsze si� przyda, melon,posypa� cukrem i cynamonem.Albo:Mieszanina wiosenna.Truskawki, poziomki, wi�nie, czere�nie, troch� cytrusów,cytryna i ananas nie zaszkodzi, reszta jak wy�ej.Zwracam uprzejmie uwag�, �e zasadniczy smak sa�atce nada ten owoc, którego jestnajwi�cej.Szczyt osi�gni��, to pe�na niemo�no�� go�ci rozpoznania, z czego to w�a�ciwiejest.Je�li kto� nie znosi cynamonu, a takich osób znam dwie, mo�na u�y� go�dzików,pod warunkiem, �e przedtem rozbije si� je m�otkiem, bo inaczej musia�yby tkwi�w tej sa�atce tydzie�, �eby da�y si� zauwa�y�.Cukru waniliowego mo�na u�y� zawsze.No i ka�d� z tych sa�atek mo�na upi�kszy� dodatkami ekstra.Po pierwsze, bit� �mietan�, bardziej lub mniej s�odk�, podan� oddzielnie, �ebyka�dy zrobi�, co zechce.Po drugie, bit� �mietan� u�o�on� na wierzchu salaterki, a osoby gryma�ne niechid� na przyj�cie gdzie indziej.Po trzecie, ca�o�� u�o�y� trzema warstwami: na dnie kruszonka ze s�odkichciasteczek, herbatników, biszkoptów, rozdrobniona prawie jak tarta bu�ka, w�rodku sa�atka owocowa, na wierzchu bita �mietana.Nie spotka�am dotychczas osoby, która nie jad�aby tego z zachwytem.Ponadto, oczywi�cie, mo�na je�� sa�atk� bez �adnych upi�ksze�.SA�ATKA Z OG�RK�Wpopularnie nosz�ca nazw� mizerii.O, wielkie mecyje, ka�dy wie.Ogórki pokroi� na cienkie plasterki, posoli�nieco, g�st� �mietan� rozmiesza� z �y�eczk� cukru i mnóstwem pieprzu, zala� tymogórki i cze��.Od wieków jadana by�a g�ównie do pieczonych kurczaków po polsku.Równie dobrze mo�na zrobi� to samo bez cukru.Ogórki i g�sta �mietana.Sól ipieprz koniecznie.Nadaje si� do wszystkiego.Robota �adna, bo d�ugich ogórków inspektowych nawet nie trzeba obiera�, myjesi� je i tyle.Ogórki gruntowe owszem, obiera� nale�y, w dodatku przytrafiaj�si� gorzkie.Dla sprawdzenia, czy nie s� gorzkie, próbuje si� od strony ogonka,tam bowiem gorycz si� gromadzi i bywa, �e gorzkie jest tylko pó� ogórka, anawet jedna czwarta.Stwierdziwszy gorzki koniec, próbujemy nast�pnie wpo�owie.SA�ATA ZWYCZAJNA najprostsza w �wiecie.Zalecana jest do wszystkiego, szczególnie przy odchudzaniu, bo co� tam ma wsobie wysoce u�ytecznego.No wi�c dobrze, jedzmy j�.Umy� nale�y, to fakt.W sa�acie gruntowej, nie ska�onej chemikaliami,przytrafiaj� si� �limaki.W skorupkach, co gorsza, mog� zgrzyta� w z�bach [ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • orla.opx.pl
  • Drogi użytkowniku!

    W trosce o komfort korzystania z naszego serwisu chcemy dostarczać Ci coraz lepsze usługi. By móc to robić prosimy, abyś wyraził zgodę na dopasowanie treści marketingowych do Twoich zachowań w serwisie. Zgoda ta pozwoli nam częściowo finansować rozwój świadczonych usług.

    Pamiętaj, że dbamy o Twoją prywatność. Nie zwiększamy zakresu naszych uprawnień bez Twojej zgody. Zadbamy również o bezpieczeństwo Twoich danych. Wyrażoną zgodę możesz cofnąć w każdej chwili.

     Tak, zgadzam się na nadanie mi "cookie" i korzystanie z danych przez Administratora Serwisu i jego partnerów w celu dopasowania treści do moich potrzeb. Przeczytałem(am) Politykę prywatności. Rozumiem ją i akceptuję.

     Tak, zgadzam się na przetwarzanie moich danych osobowych przez Administratora Serwisu i jego partnerów w celu personalizowania wyświetlanych mi reklam i dostosowania do mnie prezentowanych treści marketingowych. Przeczytałem(am) Politykę prywatności. Rozumiem ją i akceptuję.

    Wyrażenie powyższych zgód jest dobrowolne i możesz je w dowolnym momencie wycofać poprzez opcję: "Twoje zgody", dostępnej w prawym, dolnym rogu strony lub poprzez usunięcie "cookies" w swojej przeglądarce dla powyżej strony, z tym, że wycofanie zgody nie będzie miało wpływu na zgodność z prawem przetwarzania na podstawie zgody, przed jej wycofaniem.