[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.W ramach eksperymentów tak¹ gotow¹ sa³atkê z pomidorów z wszelkimi szykanamimo¿na polaæ z wierzchu kwaœn¹ œmietan¹.Ca³kiem niez³e.SA£ATKA Z ZIELONEGO GROSZKUGroszek z puszki odcedziæ, wrzuciæ do miski, posoliæ, pokropiæ cytryn¹, wwaliæw to ³ychê majonezu i gotowe.Koniec roboty.Produkcja trwa trzy minuty, a itak wszyscy zjedz¹.Przy³o¿ywszy siê odrobinê wiêcej, do tego, co powy¿ej, dodaæ kawa³ek szynki,znów pokrojony w drobn¹ kostkê.Trwa to nieco d³u¿ej, ale sa³atka nabierauroku.SA£ATKÊ OWOCOW¥potrafi zrobiæ nawet najgorszy kretyn.Bierze siê rozmaite owoce, kroi, miesza ze sob¹ i po krzyku.No owszem, w zasadzie jest to podstawa dzia³ania, o tyle bezpieczna, ¿e owocemo¿na mieszaæ ze sob¹ w sposób ca³kowicie dowolny i bez ¿adnych ograniczeñ.No,powiedzmy, ¿e pewien wp³yw ma na to pora roku.Nie bêdziemy siê wyg³upiali zmalinami w styczniu.Wszystkie owoce na sa³atkê, a mog¹ to byæ same jab³ka i gruszki, samepomarañcze i grejpfruty, same poziomki, maliny i czarne jagody lub te¿mieszanina bogata: jab³ka, gruszki, pomarañcze, grejpfruty, ananasy, cytryny,kiwi, œliwki, mandarynki, melony, arbuzy, rodzynki, winogrona, sezonowotruskawki, wiœnie, czereœnie.ca³y ten melan¿ musi byæ pokrojony najednakowej wielkoœci kawa³ki, a im mniejsze, tym lepiej.Sa³atka z owoców wwielkich kawa³ach, to jest w³aœciwie jedzenie owoców ka¿dego rodzajuoddzielnie.Mo¿na, jeœli ktoœ ma ochotê, dlaczego nie, ale nie w tym senssa³atki.Ponadto nale¿y uwzglêdniæ szczególne w³aœciwoœci surowca.Grejpfrut musi byæ obrany z gorzkich b³onek.Pomarañcze mo¿na dzieliæ na cz¹stki i kroiæ te cz¹stki, ale mo¿na równie¿ kroiæca³y owoc w grube plastry i te plastry w kostkê.Wówczas nale¿y usun¹æ twarde,bia³e miejsce œrodkowe, gdzie siê te cz¹stki zbiegaj¹.To samo dotyczy cytryny.Œliwki i renklody powinny byæ sparzone i obrane ze skórki.Robi¹ siê wówczaszbyt miêkkie, ¿eby je porz¹dnie pokroiæ, ale to nic nie szkodzi, niech sobiebêd¹ w strzêpkach, byle w³aœciwych rozmiarów.Ze wszystkiego nale¿y usun¹æ pestki, nawet z winogron.Melon musi byæ dojrza³y.Ananas lepszy z puszki ni¿ œwie¿y, bo dojrza³y i s³odki przytrafia siê tylko wkrajach tropikalnych, u nas bywa twardy i kwaœny.Kiwi nie mog¹ byæ zbyt miêkkie.Powinny nie nadawaæ siê jeszcze do jedzenia³y¿eczk¹.Pokrojenie owoców w drobn¹ kostkê daje taki skutek, ¿e wszystkie przechodz¹sob¹ nawzajem i do ust wtykamy po¿¹dan¹ rozmaitoœæ.£atwiej przechodz¹ te¿dodatkami.Upragniony smak, bardziej s³odki lub bardziej kwaœny, osi¹gamy z ³atwoœci¹,operuj¹c cukrem i cytryn¹.Zatem, na przyk³ad:Kroimy w drobn¹ kostkê du¿e jab³ko, du¿¹ gruszkê, dwie renklody, plasterekananasa albo æwiartkê melona i jedn¹ ma³¹ cytrynê, posypujemy to cukrem icynamonem w proszku, wstawiamy do lodówki na tyle czasu, ile trwa przygotowaniereszty obiadu, i deser mamy, jak znalaz³.Albo:Dwa jab³ka, dwie gruszki, trzy renklody albo kilka wêgierek, cytrynê i kichamyna resztê.Cukier, cynamon i do lodówki.Mo¿na dosypaæ cukru waniliowego.Jeœlichcemy, ¿eby puœci³y wiêcej soku, zostawiamy w temperaturze pokojowej.Albo:Same cytrusy, grejpfrut, pomarañcze, mandarynki, cytryna, ananas, melon, kiwi,przyda siê kawa³ek arbuza, z cukrem ostro¿nie, za to mo¿na dolaæ odrobinêbia³ego wina pó³wytrawnego, ewentualnie bia³ego wermutu.Sa³atkê owocow¹ potrafi zrobiæ nawet najgorszy kretyn.Albo:Mieszanina jesienna.Jab³ka, gruszki, œliwki, winogrona, pomarañcze,mandarynki, rodzynki, je¿yny, nawet agrest, ananas zawsze siê przyda, melon,posypaæ cukrem i cynamonem.Albo:Mieszanina wiosenna.Truskawki, poziomki, wiœnie, czereœnie, trochê cytrusów,cytryna i ananas nie zaszkodzi, reszta jak wy¿ej.Zwracam uprzejmie uwagê, ¿e zasadniczy smak sa³atce nada ten owoc, którego jestnajwiêcej.Szczyt osi¹gniêæ, to pe³na niemo¿noœæ goœci rozpoznania, z czego to w³aœciwiejest.Jeœli ktoœ nie znosi cynamonu, a takich osób znam dwie, mo¿na u¿yæ goŸdzików,pod warunkiem, ¿e przedtem rozbije siê je m³otkiem, bo inaczej musia³yby tkwiæw tej sa³atce tydzieñ, ¿eby da³y siê zauwa¿yæ.Cukru waniliowego mo¿na u¿yæ zawsze.No i ka¿d¹ z tych sa³atek mo¿na upiêkszyæ dodatkami ekstra.Po pierwsze, bit¹ œmietan¹, bardziej lub mniej s³odk¹, podan¹ oddzielnie, ¿ebyka¿dy zrobi³, co zechce.Po drugie, bit¹ œmietan¹ u³o¿on¹ na wierzchu salaterki, a osoby grymaœne niechid¹ na przyjêcie gdzie indziej.Po trzecie, ca³oœæ u³o¿yæ trzema warstwami: na dnie kruszonka ze s³odkichciasteczek, herbatników, biszkoptów, rozdrobniona prawie jak tarta bu³ka, wœrodku sa³atka owocowa, na wierzchu bita œmietana.Nie spotka³am dotychczas osoby, która nie jad³aby tego z zachwytem.Ponadto, oczywiœcie, mo¿na jeœæ sa³atkê bez ¿adnych upiêkszeñ.SA£ATKA Z OGÓRKÓWpopularnie nosz¹ca nazwê mizerii.O, wielkie mecyje, ka¿dy wie.Ogórki pokroiæ na cienkie plasterki, posoliænieco, gêst¹ œmietanê rozmieszaæ z ³y¿eczk¹ cukru i mnóstwem pieprzu, zalaæ tymogórki i czeœæ.Od wieków jadana by³a g³Ã³wnie do pieczonych kurczaków po polsku.Równie dobrze mo¿na zrobiæ to samo bez cukru.Ogórki i gêsta œmietana.Sól ipieprz koniecznie.Nadaje siê do wszystkiego.Robota ¿adna, bo d³ugich ogórków inspektowych nawet nie trzeba obieraæ, myjesiê je i tyle.Ogórki gruntowe owszem, obieraæ nale¿y, w dodatku przytrafiaj¹siê gorzkie.Dla sprawdzenia, czy nie s¹ gorzkie, próbuje siê od strony ogonka,tam bowiem gorycz siê gromadzi i bywa, ¿e gorzkie jest tylko pó³ ogórka, anawet jedna czwarta.Stwierdziwszy gorzki koniec, próbujemy nastêpnie wpo³owie.SA£ATA ZWYCZAJNA najprostsza w œwiecie.Zalecana jest do wszystkiego, szczególnie przy odchudzaniu, bo coœ tam ma wsobie wysoce u¿ytecznego.No wiêc dobrze, jedzmy j¹.Umyæ nale¿y, to fakt.W sa³acie gruntowej, nie ska¿onej chemikaliami,przytrafiaj¹ siê œlimaki.W skorupkach, co gorsza, mog¹ zgrzytaæ w zêbach
[ Pobierz całość w formacie PDF ]