[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Wymieszaæ przetart¹ bu³kê z¿Ã³³tkami, œmietan¹ i grzybami, doprawiæ do smaku sol¹ i papryk¹.Farszemposmarowaæ listki sa³aty, zawin¹æ jak go³¹bki.U³o¿yæ w wysmarowanym mas³em¿aroodpornym naczyniu, wlaæ rosó³ lub wodê z rozpuszczon¹ kostk¹.Wstawiæ dogor¹cego piekarnika (220 C), piec ok 20 min.Wy³o¿yæ na talerz, pokropiæpozosta³ym mas³em.Sa³ata po nicejsku2 sa³aty, 2 pomidory, 1 ogórek, pêczek cebuli dymki, puszka ryb w oleju, kwasekcytrynowy, olej, sól, pieprz, tymianekWszystkie warzywa umyæ, osuszyæ, posiekaæ.W du¿ej salaterce uk³adaæ luŸnymiwarstwami wszystkie sk³adniki razem z ryb¹, polaæ ca³oœæ sosem z oleju,kwaskiem i tymiankiem.Sa³atka BurritoSK£ADNIKI:* 1 du¿e awokado* 1 du¿y pomidor pokrojony w kostkê* 1 pokrojony ogórek* 1 ³y¿ka posiekanej cebuli* 1-2 fili¿anki groszku lub kie³ków* 1 ³y¿eczka musztardy* 1 ³y¿eczka soku z cytryny* 1 g³Ã³wka sa³aty, umytej i osuszonejUgnieæ mi¹¿sz awokado widelcem, dodaj pozosta³e sk³adniki, dok³adnie wymieszaj.K³adŸ ³y¿k¹ masê na liœæ sa³aty i zawijaj jak roladê.Sa³atka JadziKurczak 1 pierœ, korniszony 10 szt., ser ¿Ã³³ty 10 dkg, seler 3 ³odygi(naciowy), majonez, ketchup, cebula (marynowana) do dekoracjiPierœ ugotowaæ w Vegecie, ostudziæ i pokroiæ w kostkê.Ser w kostkê, ogórki wplastry, a seler na kawa³ki.Sk³adniki wymieszaæ.Sa³atkê udekorowaæpodzielonymi na pó³ cebulkami.Sa³atka Jêdrusiary¿ 1 opak., papryka 1 szt.(œwie¿a), kukurydza 1 puszka, pietruszka 0,5 pêcz,szczypior0,5 pêcz, sos vinegret , sól , pieprzPokrojone sk³adniki wymieszaæ i zalaæ sosem.Sa³atka Lukullusa25 dag sera edamskiego, 1 szklanka drobnej fasoli ( mo¿e byæ kolorowa), 2filety œledzi korzennych lub matiasów (20-25 dag), 2 cebule, 10 œliwek z octu,2 ³y¿ki posiekanego szczypiorku, 6 ³y¿ek posiekanej natki pietruszki, 10szklanka sosu tatarskiego, pieprz, 3-4 z¹bki czosnku, sól.Ser pokroiæ w drobn¹ kostkê.Œledzie (wymoczone i oczyszczone) drobno posiekaæ.Cebulê obraæ, op³ukaæ i pokroiæ w drobn¹ kostkê.Œliwki pokroiæ w cienkiepaseczki.Czosnek obraæ, zmia¿d¿yæ i dodaæ do sosu tatarskiego.Fasolkênamoczyæ, gotowaæ do miêkkoœci, odcedziæ i ostudziæ.Wszystkie sk³adnikipo³¹czyæ i zalaæ sosem, dobrze wymieszaæ, posypaæ zielenin¹.Sa³atka NicejskaSa³ata 1 g³Ã³wka (krucha), ogórki 1 szt., papryka 2 szt., pomidory 4 szt., jajka4 szt., tuñczyk 1 puszka, œledzie 1 puszka (anchois), oliwki 10 szt.(zielone),olej 4 ³y¿ki, cytryna (sok), sól, pieprzPaprykê i ogórka pokroiæ w plasterki, pomidory i jajka w æwiartki.Oliwkiwypestkowaæ.Sa³atê i tuñczyka podzieliæ na kawa³ki.Wszystkie sk³adnikidelikatnie wymieszaæ.Sa³atka Patryka do frytekKukurydza i majonez jako baza, ¿eby by³o ostrzejsze: pomarañcza lub mandarynkaew.odrobina musztardy, ¿eby by³o zabawniej: szczypiorek lub pietruszka (nie zadu¿o)papryka du¿a, czerwona fasola, jab³ko, nawet rodzynkiSa³atka Szefa KuchniKurczak wêdzony - 1,870 kg, winogrona - 0,800 kg, majonez - 0,270, orzeszkicashew - 0,200 kg, jogurt - 0,670 kg, miód naturalny - 0,110 kg, pieprz,cukierMiêso pokroiæ w kostkê.Po³¹czyæ z pozosta³ymi sk³adnikami.Doprawiaæ dosmaku.Sa³atka Tabule250 g kaszy kus-kus, 2 cytryny, 8 ³y¿ek oliwy z oliwek, 3 pomidory, 1 paprykaczerwona,1 surowy ogórek, 2 ³y¿ki œwie¿ej cebuli (niekoniecznie), 1 kiwi(niekoniecznie), 1 ³y¿ka posiekanej zielonej pietruszki, 1 ³y¿ka estragonu, 3³y¿ki œwie¿ej miêty, sól, pieprzKus-kus przygotowaæ zgodnie z przepisem na opakowaniu, dodaæ do niego sok zcytryny i oliwê z oliwek, pokrojone warzywa i przyprawy.Dobrze wymieszaæ imocno sch³odziæ.Udekorowaæ miêt¹ i cytryna.Najlepiej przygotowywaæ wprzeddzieñ.Sa³atka a la Anetek – kukurydzianadwa jab³ka, puszka kukurydzy i trochê ¿Ã³³tego sera.(Jab³ko i ¿Ã³³ty ser kroimyw kostkê, jak ziarna kukurydzy).Do wersji warzywnej siê wrzuca: pomidora, paprykê - najlepiej czerwon¹ izielon¹, rzodkiewki, kiwi pokrojone w æwieræplasterki, 200 groszek.Sosdowolny.Wersja owocowa wymaga pomarañczy, ananasów z puszki, banana, te¿ kiwi,mandarynek, brzoskwiñ, co siê ma.Jako sos nad wyraz pasuje majonez, nawet ten ostrzejszy [ Pobierz caÅ‚ość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • orla.opx.pl