[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Czorba z cukini¹Sk³adniki: 1/2 kg cukini, 1 pêczek dymki, 1 marchewka, kawa³ek selera, 3 ³y¿kioleju, 1 ³y¿eczka s³odkiej papryki, 2 - 3 pomidory, 1 ³y¿ka m¹ki, 2 ³y¿kimas³a, jajko, szklanka jogurtu naturalnego, 2 ³y¿ki posiekanej natki pietruszkilub koperku, sólDusimy w oleju drobno pokrojon¹ cebulkê, start¹ tark¹ o drobnych oczkachmarchewkê oraz pokrojony w kostkê seler.Solimy i dodajemy pó³ szklanki gor¹cejwody.Zdejmujemy garnek z ognia, posypujemy papryk¹, mieszamy, stawiamy zpowrotem na ogniu i dodajemy obran¹ i pokrojon¹ w kostkê cukiniê.Dolewamycztery szklanki gor¹cej wody i podkrêcamy ogieñ.15 minut po zagotowaniu,dodajemy obrane i przetarte pomidory.Gotujemy na umiarkowanym ogniu podprzykryciem do momentu, a¿ cukinia bêdzie zupe³nie miêkka.Zasma¿amy m¹kê namaœle i dodajemy jogurt ubity z jajkiem.Mieszaj¹c czorbê, dolewamy stopniowozasma¿kê.Przed podaniem posypujemy pietruszk¹ lub koperkiem
[ Pobierz całość w formacie PDF ]