[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Obliczono, i w Niemczech w cigu 600 lat (od 709 do 1317 roku) gód panowa a276 razy.Polska bya krajem mniej zamonym i czstotliwo godu moga tunawet by jeszcze wiksza.Zwaywszy za, i klski godowe trway nieraz pokilka lat, mona przyj, e wystpoway one nieomal bez przerwy.Raz miaycharakter ogólnokrajowy, a raz regionalny, ale zawsze byy równie dotkliwe dlatych, którzy z ich powodu cierpieli.W czasie godu ywiono si przedewszystkim chwastami i traw, spoywano licie z drzew oraz wypiekano chleb zplew i drzewa strawionego przez robaki.Dugosz pisa nawet, e gód do takiejludzi przywodzi ostatecznoci, e strach powiedzie, rodzice dzieci, a dziecirodziców z godu zabijay i jady.Niektórzy ciaa wisielców z szubienicyodrywali i zjadali".Na tym tle zupenie paradoksalnie wyglday zatem uginajce si od jada inapitków monarsze i ksice stoy.Obarstwo byo bowiem wrodzon cech zdecydowanej wikszoci Piastów.KronikarzGall wspomina, i do kadego posiku Bolesaw Chrobry kaza zastawia 40stoów.Na stoach tych znajdoway si olbrzymie iloci misa, a zwaszczadziczyzny.Polowano wówczas namitnie, a zwierzyna stanowia ksice regale.Jadano take ryby, jarzyny i owoce.W jedzeniu nie obowizywa aden umiar (zwyjtkiem postów, za których amanie Chrobry kaza wybija zby) i nic przetodziwnego, i Piastowie naleeli do ludzi otyych, a kilku z nich nosioprzydomki Gruby lub Brzuchaty.O duym brzuchu Bolesawa Chrobrego wspominakronikarz ruski, a o tuszy Kazimierza Wielkiego Jan Dugosz.Historia królewskiej linii piastowskiej zamyka si zreszt midzy dwiemaucztami.Pierwsz z nich wyprawi w roku 1000 w Gnienie Bolesaw Chrobry dlauczczenia cesarza Ottona III, druga odbya si w Krakowie u Wierzynka w 1364roku przy okazji zjazdu monarchów.Uczestniczyli w niej midzy innymi królKazimierz Wielki, cesarz Karol IV, nastpca cesarskiego tronu Wacaw, królowie:Danii Waldemar, Wgier Ludwik, Cypru Piotr oraz liczni ksita austriaccy,pomorscy, brandenburscy, mazowieccy i lscy.Nie znamy niestety jadospisów tych uczt.Byy one jednak wielekro wspanialszeod skromnego poczstunku, który wyda drugorzdny ksi legnicki i podczasktórego skonsumowano poow wou, 5 baranów, 2 cielaki, 24 kury, 3 mendlekarpi, 1 mendel szczupaków, pó cebra innych ryb, 2 wiadra masa i wypitojednoczenie 3 beczki piwa i 2 wiadra wina.W wieku XV na przyjcie króla Macieja Korwina rada miejska Wrocawia nakazaaprzygotowa 6 woów, 10 cielt, 10 baranów, 12 jagnit i kóz, 200 kur,dziczyzn i kilkanacie koszów ryb.Uczta ta kosztowaa okoo 400 grzywien, costanowio wówczas 20% rocznego dochodu miasta.Przykady te daj pojcie owspaniaoci uczt królewskich i cesarskich.Uczty nie odbyway si oczywicie codziennie, ale i tak na co dzie naksicych stoach pojawiao si tyle jada, ile prosty kmie nie zjad w ciguroku.Do zupenych wyjtków naleeli ksita, którzy zachowywali umiar wjedzeniu i piciu, a przykad Kingi, która nie jadaa misa, oraz innejwegetarianki witej Jadwigi, która ywia si chlebem odkupionym od ebraków,trc, na ówczesnym tle, patologi.Obarstwu towarzyszyo oczywicie pijastwo.Pito przede wszystkim piwo isfermentowany miód.Nieco póniej na stoach pojawio si importowane wino.Wódk przyniós dopiero wiek XVI.Przez pewien czas obowizywa zakaz jej piciaw niedziele i wita.Do najwikszych mioników mocnych trunków naleeli: Bolesaw miay, KazimierzSprawiedliwy, Leszek Biay, Bolesaw Rozrzutny, Jan Kropido, Henryk XI.Nawykpicia rozpowszechni si do tego stopnia, e kto miodu nie pija, winorozciecza i zadowala si wycznie piwem, zasugiwa na uwiecznienie go wkronikach.Autor Kroniki Wielkopolskiej takie wanie cechy podkrela uksicia Przemysa I.Przywizanie do picia byo silne do tego stopnia, i Leszek Biay odmówiuczestnictwa w wyprawie krzyowej, jako e w Palestynie piwa nie ma i yprzeto tam nie mona".Konrad cinawski odrzuci godno patriarchyakwilejskiego, poniewa przyzwyczajony by do piwa warzonego w cinawie, zktórego w aden sposób nie potrafi zrezygnowa
[ Pobierz całość w formacie PDF ]